Posted by: europuzzle | April 24, 2010

Legendele Rusiei

Articol scris de Mada

Rusia este un mister pentru orice turist fie european, fie american sau asiatic.

Toata lumea stie de Mausoleumul lui Lenin din Piata Rosie, de Catedrala Ortoxoda Sf. Vasile si Kremlin toate in Moscova; mai e si fosta capitala a Rusiei, Sankt Petersburg, unde, acum aproximativ 300 de ani Petru cel Mare sau I al Rusiei a mutat capitala in orasul nou fondat de el, pe locul deltei Nevei(pe o zona mlastinoasa)… pentru mai multe cititi istoria orasului.

Legendele sunt multe, de la cum a ajuns Petru cel Mare la tron in anul 1682. Acesta a costruit intreg orasul dupa cucerirea teritoriului, ca semn al suveranitatii Rusiei.

Sankt Peteresburg este orasul palatelor si al surprizelor… aici nu trebuie ratat Ermitaj, fostul palat de iarna al tarilor, pe strada Nevsky Prospekt se intalnesc palate ins til baroc ale tarilor, marilor arhitecti sau nobili; Dintre palatele neoclasice, cel mai cunoscut este Castelul Sfântul Mihail (sau al Inginerilor), construit pentru Tarul Pavel I, între 1797–1801, ca să înlocuiască mai vechiul Palat de vară. Legenda palatului spune ca tarului ii era frica sa nu fie ucis de catre servitori sau nobilimii rusi. La scurt timp dupa ce s-a mutat din Palatul de Iarna la Palatul Pavlov, tarul a fost ucis in dormitorul regal in urma unui complot.

Alte palate: Palatul Mihail (1819–1825), faimos pentru interioarele lui opulente, numit astfel după primul lui ocupant, Marele Duce Mihail Pavlovici, acum sediu al Muzeului Rus . Construite, de asemenea, în stil neoclasic sunt Palatul Iusupov, palatul Razumovski, şi Palatul Elaghin, o vila de odihna de vara a familiei imperiale, situată pe insula Elaghin.

Palatul Suvalov, locul în care a fost ucis Rasputin, este situat pe malul raului Neva. In interiorul palatului s-a amenajat o camera cu figurine de ceara il arata pe Rasputin si pe cei ce doreau sa-l omoare. De departe una dintre cele mai cunoscute legende a Rusiei este cea a uciderii lui Rasputin(  care a fost pe rand,  impuscat, otravit, inecat, ca in final sa moara de hipotermie de fapt).

Piesa de rezistenta sa ii spunem, este palatul Ecaterina, palat ce se afla la malul Marii Baltice, aproape de gura de varsare a Nevei. In timpul celui de-al doilea Razboi Mondial, aripa centrala a palatului a fost distrusa in urma unui bombardament, dar refacuta  complet in prezent. Aceasta a fost refacuta numai din poze.  S-a refacut camera de chihlimbar si sala de bal, doua Sali absolut impresionante.

Palatula  fost construit de Petru I si dedicat sotiei sale, tarina Ekaterina. Palatul de Vara se remarca prin  opulenta dar si ingeniozitate. Acesta este o copie a Palatului Versailles.  Are o gradina imensa impartite pe zone. Sunt numeroase fantani ce, spre deosebire de palatul francez, nu merg pe pompe ci pe baza fortei gravitationale. Apa este trimisa de la un lac ce se afla la o intaltime mai mare. Astfel mecanismele realizate acum 200 de aniinca functioneaza.

Surpriza este data de fantanile ascunse. Exista peste tot prin curtea palatului plante false din care tasneste apa cand te astepti mai putin. De asemenea exista si scaune, felinare si alte decoratii din care de asemenea sare apa. Amuzament mare in prezent, dar si mai mare pe vremea tarilor.

Tot ce este important este invaluit in legenda si mister…  Interesant era si  filmul despre Ekaterina cea Mare a Rusiei, pe care l-am vizionat culmea la televizor acum cateva luni. Merita vazut filmul si este de remarcat faptul ca desi ea era de alta origine, a invatat ruseste, a trecut la ortodoxism si a devenit una dintre cele mai mari conducatoare ale secolului.

La Palatul Nou din Potsdam , Germanie, construit de Friedrich cel Mare al Prusiei, coroana Prusiei este sustinuta de 3 femei: Ekaterina cea Mare a Rusiei, Maria Tereza Arhiducesa a Austriei si Madame Pompadour, metresa regelui Ludovic al XV-lea.

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: