Posted by: europuzzle | April 12, 2010

Lumea povestilor 2/ Alba ca Zapada

Articol scris de Fanica


A fost odata ca niciodata o regina care care facea ce fac toate reginele in basme: cosea. Si cusand regina si-a impuns degetul si si-a pus dorinta sa iba un fiu cu parul rosu ca sangele, ochii negri ca pana corbului si pielea alba ca zapada.O alta regina in alta parte se impunse si ea si-si dori un baiat cu pielea alba ca sangele, parul rosu ca mahonul si ochii creti.O alta regina isi dori si ea la o impunsatura un baiat cu pielea neagra ca pana corbului, dintii albi ca zapada si sangele rosu ca sangele.Intr-un alt regat o regina citeste plictisita de viata.Mare minune, afla ea in acea zi ca familia lor nu are inca un mostenitor, asa ca da ordin ca “profesorul”sa creeze de graba unul.Dar,  mai intai obiceiul spune ca regina trebuie sa-si impunga degetul cu un ac.Asa ca ii este adus un ac, si saraca regina se impunge si apuca sa-si doreasca un copil cu parul alb ca zapada , ochii rosii si moare.Acul era, fireste, otravit.

Dar stati pe pozitii ca nu se termina!Din contra, asta-i abia minutul 8 al povestii si eroina noastra inca nu s-a nascut.Abea acum incepe viata lui Hofeher(Alb).

Probabil una din cele mai reusite adaptari ale celebrei povesti Alba ca zapada, animatia “Hofeher” din 1983 este o comedie cu un umor negru si sec asa cum mai prinde bine doar la vinuri. Personajele, departe de a avea aura fantastica a basmelor, sunt bine individualizate, create in mod realist cu tot cu viciile de rigoare si adesea cu destule tigle lipsa de pe casa, subliniand de altfel destul de bine faptul ca nimeni nu-i perfect. Si ca sa va dau doar cateva exemple: regele e senil si obsedat de gaini (pana la punctul de a trai cu ele), regina de la inceput e intruchiparea comoditatii si a silei de viata iar cea noua e tradatoare si flamanda de putere, profesorul mai devreme mentionat are o aura perversa si un fetis  pentru a fi sarutat la incheietura bratului  si insasi Hofeher in ciuda firii sale binevoitoare e un dezastru pe doua picioare, lipsita de orice gratie, care fara sa vrea, aduce probleme si pentru sine si pentru toti cei din jur.

Unde sa mai punem ca eroina noastra (in teorie doar) a fost creata in laborator, si are intradevar parul alb ca zapada si ochii rosii, nu din dorinta raposatei regine ci mostenire de la mama ei biologica-o gaina. Chiar si copil fiind, oricat ai incerca s-o compatimesti si s-o iubesti, parca nu prea gasesti motive.

Alburica 😛

De fapt nici un pesonaj nu ti-ar da motive de genul.Si totusi nu-i poti privi cu raceala, actiunile lor sunt bine calculate, deciziile logice, ce tanara in toata firea cu dorinta de putere n-ar profita de un mos senil ca sa devina regina?Si ce monarh normal la cap n-ar vrea sa-si mareasca puterea?Si la urma urmei, ce om profund dezamagit nu s-a gandit sa devina alcoolic?

Iar replicile sunt pe masura sa te tina captivat cu umorul lor sublim gandit : “What’s your name, darling? – asks the king, supposedly in mourning. –Be it whatever you wish, Majesty – purrs the lady-in-waiting. –That’s a bit long. I’ll call you “Be” instead.”

Toate astea se termina cu cea ce ar putea fi unul din cele mai trase de par sfarsituri fericite din istoria basmelor.Dar stati, “Hofeher”nu eoricum un basm.Hofeher e o realitate dura despre lumea in care traim, cu luptele ei pentru putere, unde cel mai bine pregatit castiga,unde jocurile n-au reguli, intentiile bune nu sunt mereu luate ca atare, lucrurile nu ne ies mereu cum ar ttrebui iar printul pe cal alb nu e chiar asa cum se aude.Si pe deasupra nici nu-i in preajma cand ai nevoie de el.

Si restul partilor aici:  CLICK

Apropo, asta nu-i o recomandare sa-l vedeti, eu doar v-am adus la cunostiinta ca exista si alternativa aceasta la versiunea clasica, din care probabil ca aveti mai mult de invatat despre viata, incepand si terminand cu faptul ca binele nu invinge mereu.

Filmul il puteti gasi aici pe youtube cu traducere in engleza (mica mentiune: e maghiar), sau probabil daca explorati destul junglele internetului il veti gasi pe undeva pe torrente sau odc.

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: