Posted by: europuzzle | April 11, 2010

Obiceiuri de nunta in Europa

Articol scris de Mirona & Fanica


Soarele mangaie mai cu vlaga lumea, iarba si-a acumulat doza de clorofila si a explodat peste tot, pasarelele ciripesc mai insistent ca niciodata iar florile de toate soiurile isi intind proaspete si odihnite petalele.Va suna conoscute semnele?Da, e greu de negat ce ne ciripesc atat de fericite pasarile, a sosit sezonul de imperechere.  Ups, pardon, al dragostei.

Acum intr-o nota mai seriosa, primavara este totusi anotimpul regenerarii si al inceputurilor noi, chiar si in dragoste.Mergand pe linia asta, abordam in acest articol o traditie veche de cand lumea si de o complexitate si varietate pe masura: nunta.

Celebrat  din emisfera norica in cea sudica, de la vest la est, pe toate continentele, obiceiul are o importanta covarsitoare in majoritatea culturilor, el reprezentand o etapa deosebita in viata.

Chiar si pe micul nostru continent gasim un amalgam de obiceiuri specifice acestei ocazii. Ceremonia este la origine de sorginte strict religioasa, iar cum in Europa a predominat de mult timp crestinismul, in toate formele sale, putem vorbi de o serie de obiceiuri comune.Dar, acolo unde punctele comune se termina, incepe adevaratul farmec.

La suedezi, nuntile se prefera in luna mai iar ca particularitate, in nuntile traditionale,  mama miresei ii ofera acesteia o moneda de aur inainte ca fiica ei sa plece de acasa, si este pusa pe pantoful drept, in timp ce tatal ii ofera o moneda de argint ce este pusa pe piciorul stang.Se crede ca astfel  ca fiica lor nu va trebui sa intampine vreodata saracie.

Bruderkrone

In Norvegia miresele poarta pe cap o coroana numita “brudekrone”(coaroana miresei), deosebite prin decoratiunile atarnatoare care zangane la fiecare miscare facuta de purtatoarea ei.Norvegienii considera ca acest sunet tine spiritele rele departe.Un alt obicei, foarte practic chiar am puea zice, e ca noii casatoriti sa-si plantele cate un brad de ambele parti ale casei lor, simbolizand copii ce vor urma.

Tinerii casatoriti din Franta calca pe frunze de laur aruncate de oameni, la iesirea lor din biserica.Un obicei mai amuzant este ca la petrecerea de dupa, se prezinta prietenii mirelui in timp ce prietenii miresei fac galagie la geamuri batand in oale.

Cu totii stim ca la turci se obisnuieste ca mireasa sa fie cumparata, dar probabil nu toti stiu ca nunta trebuie mai intai aprobata de toti membrii ambelor familii iar cheltuielile sunt suportate in totalitate de familia mirelui.Un alt obicei foarte raspandit in aceasta tara este pictarea de henna pe mana miresei inainte de ziua nuntii.

Grecii sunt recunoscuti pe continent ca avand printre cele mai excentrice obiceiuri de nunta.Printre acestea amintim:vechiul obicei ca mireasa sa poarte cu ea un cub de zahar sa viata sa-i fie dulce sau o ramura de iedera simbolizand dragostea eterna pentru sotul ei.Suipatul este un obicei foarte raspandit, el simbolizand urari de bine mirilor, ca sa nu mai amintim deja celebrul obicei de spargere a farfuriilor cu scopul de a aduce noroc.

In Germania, familia miresei suporta toate cheltuielile, iar cei doi miri poarta verighetele inca de inaintea nuntii cand le tin pe mana stanga, urmand ca dupa ceremonie sa le mute pe mana dreapta.

O ultima tara care mi-a starnit interesul a fost Irlanda.Aici se considera de bun augur ca nunta sa aiba loc de Sf. Patrick,  iar florile de lavanda daruite miresei se considera ca ii vor aduce dragoste si noroc. O particularitate este ca mirele si mireasa trebuie sa mearga impreuna pe jos pana la biserica, in timp ce participantii arunca in ei cu orez pentru a-i binecunavanta,da pot, se pare, sa arunce si cu obiecte mai mari cum ar fi oale si tigai.Trebuie amintit aici si inelul Claddagh sau inelul miresei, cu designul sau unic (doua maini simbolizand credinta, o coroana simbolizand onoarea si o inima simbolizand dragostea) .

Acestea au fost doar o mana din multitudinea de obiceiuri ce pot fi intalnite si speram ca mai departe sa va informati chiar voi, cine stie, poate intr-o zi luati parte la un asemenea eveniment.

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: