Posted by: europuzzle | April 10, 2010

Cronici de vacanta 3- Copenhaga

Articol scris de Mada

Undeva pe cer, o stea parca vrea sa ne spuna ceva… poate Craiasa Zapezii c-a plecat ? sau ca Mica Sirena printul si-l cauta?
Undeva pe malul unei mari, reci si indepartate, sta… mica sirena ganditoare… mii de oameni o viziteaza zilnic si multi o venereaza, oriunde te-ai duce in lume, pe vapor, un marinar oricand va zice: fiti atenti la printesele marii, sunt inselatoare si frumoase; de la Montevideo la Copenhaga, de la Singapore la Sidney sau Cape Town…peste tot sirenele sunt venerate.

Dar totusi… aceasta sirena a marii sta singura noaptea iar ziua este fotografiata de sute de turisti! Dar cine e ea ?
E doar simbolul Copenhagai, mareata capitala a Danemarcei, casa lui Hans Christian Andersen si a berii Carslberg…. ,,probably the best beer in the word!”
Mister, mult mister…
Iubita si preaslavita… simbol … si nu numai simbol al orasului ci si simbol al miscarilor orasului… a fost imbracata timp de cateva ore, cu o rochie si un val musulman, in conditiile in care dezbaterea referitoare la tinuta femeilor islamice este reluata in tara scandinava; a fost vandalizata ca sa se arate ideile pe care le au danezii fata de turci in UE, a fost acoperita cu flori de ziua ei…

Hans Christian Andersen a scris o poveste despre Mica Sirena, Disney a facut un film si Copenhaga a ridicat o statuie in onoarea acesteia.
Cu istoria sa bogata, plina de cladiri istorice si stradute antice, cu muzeele sale deosebite si galerii de arta, cu superbele Gradini Tivoli si cu o monarhie care este cea mai veche din lume, capitala Danemarcei are atractii pentru toate gusturile. Copenhaga nu este insa un muzeu viu, ci din contra este un oras vibrant, modern al carui trecut fascinant coexista cu latura sa contemporana, cu ultimile tendinte din arhitectura, design si moda.

Toata lumea stie insa de monarhie, de regina lor, de Palatul Regal si de minunata primarie a orasului… dar Copenhaga ofera mai mult: viata de noapte, bere multa si povesti.
Este o capitala plina de baruri, restaurante, puburi si cluburi, oamenii iesind mai ales vinerea in oras, toate acestea fiind pline.
Povesti: casa luii Hans Christian Andersen… ce vreti  mai mult? Copenhaga este orasul ce l-a inspirat sa scrie, creeze si viseze!
Bere.. cuvantul cheie in tara, fabricile Tuborg, Carslberg si Jacobsen,
Copenhaga- orasul mama.
Daca te plimbi prin Copenhaga o sa ai ocazia sa admiri cei mai frumosi cai din lume…caii lui Carlsberg, care toti te conduc catre fabrica. La fabrica este un muzeu mare unde sunt adunate sticle de bere din intreaga lume( incredibil cate marci exista!!!), mai multe camere unde sunt expuse diverse utilaje cu care se produce berea, filme ce prezinta procesele si in final, punctul cheie, sala de degustare! Fiecare vizitator primeste la intrare doua cupoane prin care pot primi doua beri la alegere din toate sortimentele pe care le au … le-am numarat si erau …atunci… vreo 18 tipuri!!!

Cum romanii sutn obisnuiti sa bea, ceilalti vizitatori au fabricii, ce nu beau prea mult, era si pranz cei drept :)) ne-au cedat si cupoanele lor si noi(grupul), ne-am refacut rezervele de cupoane si asa am ajuns sa luam 34 de beri in loc de aaa… 18 ? e ceva nu ?
Altceva ce trebuie mentionat, dar de data asta la nivel de tara, este faptul ca in Danemarca, pe langa ca au trait si vikingii, se afla castelul lui Hamlet de la Helsingo, Castelul Kronborg.
Intrebari?
Va raspund cu mare placere!
Va doresc un week-end placut si multa voie buna!
Mada

Si nu uitati de debate!

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: