Posted by: europuzzle | April 5, 2010

Traditii de Pasti din Europa

Articol scris de Mirona

Pentru noi, romanii, cand vorbind de Paste vorbim, normal, de sarbatoarea  Invierii Domnului, deci o privim prin excelenta drept o sarbatoare religioasa,cu implicatiile si semnificatiile aferente. Ei bine, serbarea Pastelui la inceputul primaverii provine, de fapt, dintr-o veche sarbatoare pre-crestina, pagana, care slavea reinvierea naturii, iar in zilele noastre, din ce in ce mai multi oameni incep sa piarda, sa uite sau pur si simplu tinerii sa nu mai stie care este adevarata semnificatie a Pastelui la credinciosi (este cazul Germaniei), tratand-o, dupa cum am spus, ca pe o serbare a primaverii.

Oricum am simti sau am considera aceasta sarbatoare, important este ca noi, astazi, sarbatorim Pastele, impreuna cu toata lumea crestina si cu toti cei care se bucura de primavara, bucurandu-ne de traditiile si obiceiurile locale cum ar fi incondeiatul oualor, ciocnitul lor, etc, traditii bine-cunoscute de noi, asa ca in continuare as vrea sa va fac cunoscute cateva obiceiuri mai “speciale” practicate pe continental nostru:

“piesa de rezistenta” in privinta traditiilor de Paste o detin norvegienii, care in perioada acestei sarbatori sunt mari consumatori de … carti si filme politiste!!! Sociologii nu pot explica de unde provine aceasta “traditie”, dar o explicatie poate fi faptul ca norvegienii au cea mai mare perioada de concediu de Paste din intreg continentul. Oricum ar fi, un lucru este cert: cu cateva saptamani inaintea Pastelui librariile se aprovizioneaza cu stocuri intregi de carti de Agatha Christie, P.D. James sau Ruth Rendell care se vand ca painea calda, iar televiziunile isi programeaza din timp difuzarea de filme din aceeasi gama.

Spre deosebire de majoritatea oamenilor, ce sarbatoresc Pastele in ziua de duminica, suedezii, buni vecini cu norvegienii ( se vade ca scandinavii au ceva mai “aparte”) sarbatoresc Pastele sambata. De asemenea, la suedezi pastele aduce cu Halloween-ul, deoarece copiii se imbraca in vrajitoare si colinda din usa in usa ducand drept cadouri picturi si desene inarmati cu  speranta de a capata dulciuri in schimb. Potrivit folclorului suedez, in perioada Pastelui se spune ca vrajitoarele zboara spre Muntele Albastru ( Blakulla) pentru a se intalni cu diavolul.

Britanicii au un mod foarte dragut de a celebra Pastele, printr-un dans special numit “dansul Morris”, care se practica in duminica Pastelui si se danseaza aproape in exclusivitate de barbati imbracati in haine albe impodobite cu numeroase panglici si clopotei.

Acestea fiind spuse, dupa ce am prezentat doar o parte foarte mica a diversitatii modului de celebrare a sarbatorilor pascale pe continentul nostru, putem intari, inca o data, afirmatia: “Europa- puzzle cultural”.

SARBATORI FERICITE!

Advertisements

Responses

  1. OMFG!!! barbati in tzoale cu clopotei! =)) cand va vad si pe voi asa, domnilor din facultate?! :)))

  2. Pai cam pe 15 mai s-ar putea sa vezi si d-astea :))

  3. Interesant postul tau. Zilele urmatoare o sa parcurg mai multe posturi.


Categories

%d bloggers like this: