Posted by: europuzzle | April 3, 2010

Pastele la romani

Articol scris  de Alina

oo

Chiar daca este considerata a fi cea mai importanta sarbatoare a crestinismului, Pastele si-a pierdut mult din semnificatie si a devenit pentru unii romani o sarbatoare in plus, adica un alt motiv de distractie, in care mancarea, dar in special bautura in exces sunt cuvintele cheie. Nu stiu in ce masura sunt pesimista sau realista si nici in ce masura imi dati dreptate. Am observat insa o oarecare indiferenta ( cel putin in cazul tineretului ), asta pe langa caracterul romanului de consumator excesiv ( care in aceste perioade ale anului le da ceva mai mult de lucru serviciilor de ambulanta- nu ca n-am auzi destule sirene intr-o zi obisnuita in capitala ).

Si in ceea ce priveste indiferenta se pot spune destule, pornind de la indiferenta adultilor fata de pastrarea traditiilor, pana la cea a tinerilor fata de religie sau mai degraba fata de institutiile reprezentative. Si intr-un fel nu e de mirare. Nu ma refer doar la scandalurile recente de ordin sexual de la catolici. E de ajuns sa intram noi intr-o biserica si sa fim intampinati de ochii iscoditori ai batranelelor urmarindu-ne orice miscare pentru a ne convinge sa nu mai incercam prea curand.

Insa un documentar pe care l-am urmarit recent, referitor la Paste, m-a facut sa inteleg ca nu indiferenta este singura care ne omoara traditiile, ci si nestiinta. Fiind atat de putine zone in tara in care s-au pastrat elementele de traditionalitate si cum nu foarte multi dintre noi intra in contact cu ele ( cu exceptia celor care mai au bunici pe la tara ), nu e de mirare ca unii nu cunosc prea bine sau poate chiar deloc obiceiurile de pe meleagurile noastre.

Prin urmare, tot ce tine de traditie a ramas intr-un cerc inchis, care se restrange din ce in ce mai mult. Nu e oare pacat sa facem uitata o parte din mostenirea noastra culturala? Nu va cer sa fiti superstitiosi sau sa pastrati traditiile, va cer doar sa le cunoastem impreuna si sa le respectam! Si poate ati ramane surprinsi sa descoperiti ca va si plac.

Va provoc asadar la o „experienta autentic romaneasca”! Va astept pe 15 mai sa promovati Romania si pentru valorile ei traditionale, pentru oamenii ei, nu doar pentru frumusetea peisajelor!

Echipa Europuzzle va ureaza Paste Fericit!

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: