Posted by: europuzzle | April 2, 2010

Morizo & Kicorro-partea II

Articol scris de Mada

Poza 1

Expo Aichi 2005, este recunoscuta ca fiind una dintre cele mai de succes expozitii din istorie. Acest fapt se datoareaza in mare masura progresului tehnologiei, tehologie ce si-a adus contributia atat la amenajarea standurilor cat si la transportul vizitatorilor catre expozitie(fie cu avionul, fie cu vestitul Shincansen – intre orasele japoneze).

Tema expozitiei a fost „Intelepciunea naturii” . Japonezii au fost preocupati mai ales de conservarea naturii si de spatiile verzi.

Mascotele expozitie, Kiccoro si Morizo reprezinta padurea… kiccoro inseamna in limba japoneza copac tanar sau copilul padurii, iar morizo este padurea veche sau strabunicul padurii. (poza 1)

Expozitia este o competitie deschisa pentru cel mai bun pavilion,dar si  pentru tehnologie.

Printre cele mai interesante pavilioane se numara cele ale Japoniei, SUA, Italia, Romania, Germania.

In pavilionul SUA era reprezentata fiecare parte a tarii, cu specificul; acestia au lansat noi dispozitive de deplasare, ce pot fi vazut acum si la noi in mall-uri.

Italia a socat prin prezentarea unui dispozitiv prin care se pastra in aer aceeasi salinitate precum in apa marina, acesta fiind creat cu scopul de a pastra in conditii bune statuile si alte obiecte recuperate din apele marilor dupa mii de ani, reprezentative pentru ei fiind statuile zeilor.

Germania- tehnologie, intr-un cuvant. Atunci cand intrai in pavilionul Germaniei erai condus cu un trenulet pana la zona de expozitie, zona in care erau explicate noile tehnologii germane. Ce s-a detasat a fost modul in care se fac aripile avioanelor mari, precum a A380.

Austria- zapada. Acestia au organizat un derdelus pentru care stateau oamenii la coada intre 2 si 3 ore. Te puteai da o singura data cu sania. Dupa ce te dadeau cu sania, mergeai printr-un tunel de gheata si ajungeai la un bar tot de gheata. Pe caldura din luna iunie de aproape 40 de grade pavilionul acela era o binecuvantare.

Japonia- tehnologie… datorita lipsei de spatiu cu care se confrunta in acea tara, acestia au ajuns sa faca iarba sa creasca pe un perete vertical!!! Dupa ce treceai prin aceasta gradina ciudata(cu flori si iarba pe verticala- poza 3) ajungeai la o banda rulanta care te ducea la un MAMUT!!! Mamutului, recent descoperit, i se amenajase un spatiu propice pentru a putea fi expus. Ce era spectaculos la acest exemplar era faptul ca inca aveam multa blana pe el. De asemenea japonezii au prezentat si pietrele realizate sa aiba proprietatea sa oxigeneze apa pe termen lung.

Poza 2

Poza 2

Pavilionul Toyota isi promova noul tip de masina, pentru o singura persoana(detalii aici : click), iar pavilionul Hitachi(la care se intra numai cu programare cu cel putin 2 saptamani inainte) se asista la un spectacol de muzica clasica sustinut numai de roboti!!!!

In sfarsit PAVILIONUL ROMANIEI(poza1). Nu stiu daca va vine sa credeti sau nu, dar ca sa se intre la pavilionul nostru se statea la coada intre 3 si 4 ore de cele mai multe ori. (poza2)

Pavilionul Romaniei era amenajat ca un amfiteatru(poza3). La fiecare jumatate de ora se tinea un spectacol de balet, de dansuri populare romanesti, fie erau invitati grupul Alegreto sau Madrigal, intotdeauna era un spectacol cultural ce atragea extrem de multa lume. Pe plasmele puse de jur imprejur erau in permanenta proiectate filme si spoturi publicitare cu Romania.

Poza 3

Cand intrai in pavilion erai intampinat de o imansa moara de apa, o fantana cu apa, si multe masti romanesti. De jur imprejurul scenei erau expuse costume traditionale romanesti.

La iesire din pavilion era si un restaurant romanesc la care se serveau preparate traditionale precum : sarmalute cu mamaliguta, mici cu cartofi prajiti etc. Si aici era coada incontinuu deoarece multi oameni erau  curiosi. Tara noastra avea  unul dintre putinele pavilioane din expozitie dotat cu un restaurant deoarece in Japonia, un localnic a deschis un restaurant cu specific ROMANESC. Yupee!

L a intrare in expozitie, se putea achizitiona un pasaport pe care, fiecare vizitator, sa colecteze stampile de la fiecare pavilion la care a fost, iar fiecare pavilion la iesire avea stampile cu specificul lor.

Sper ca prin putinele pe care vi le-am povestit in acest articol am reusit sa va starnesc curiozitate pentru Expozitiile Mondiale. In curand voi posta un articol despre Expozitia Mondiala de la Shanghai din 2010. Asa ca fiti pe faza!!

Va urez Paste Fericit !!

Pentru mai multe detalii despre Aichii 2005 accesati site-ul oficial

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: