Posted by: europuzzle | April 1, 2010

Morizo & Kiccoro- Partea I

Articol scris de Mada

Expozitia  Universala  sau mai simplu ,”Expo” este numele a catorva mari expozitii publice,  fiecare editie fiind tinuta in alta tara. Prima expozitie de acest gen a fost  tinuta in 1851, in Hyde Park, Londra.  Titlul acesteia era  „Great Exhibition of the Works of Industry of All Nations “.A  pornit ca o idee a printului Albert,  si a fost prima expozitie in care care s-au afisat produse fabricate in diverse tari.

Atractiile principale la aceste expozitii sunt pavilioanele nationale create de tarile participante. Investiile  in construirea acestor pavilioane se ridica la sume de peste 10 milioane de euro.

Cel mai cunoscut World Fair a fost cel organizat la New York in anul 1939, in parcul Flushing Meadows. Printre atractiile sale se numara Futurama,un parc  tematic, care arata perspectiva celor de atunci , asupra vietii din viitor. Romania a fost una dintre atractii principale, mergand pe ideea de promovare a culturii. La aceasta expozitie a participat si vestita cantareata de muzica populara MARIA TANASE, care a reusit sa cucereasca inimile tuturor americanilor.(poza 1)

Poza 1

Poza 1

Romania a participat prima oara la acest eveniment la expozitia din 1930 de la Stockolm.

Turnul Eiffel, Atomul din Bruxelles, Cartierul nou din Lisabona(1998)… toate ramase dupa Expozitiile Mondiale. Fiecare dintre acestea are in spate o poveste interesanta si va propun sa le aflam cu totii:

1. De departe cel mai cunoscut monument din Europa este TURNUL EIFFEL(poza 2)  construit de faimosul Gustave Eiffel, monument ce dateaza de la Expozitie Mondiala de la Paris din 1889. Structura a fost construită între anii 1887-1889 din oţel produs la Reşiţa. Turnul urma să servească drept arc de intrare la Expoziţia Universală, un târg mondial ce sărbătorea centenarul Revoluţiei franceze. A fost inaugurat la 31 martie 1889 şi deschis pentru public la 6 mai.

La începuturile sale, publicul a întâmpinat cu multă reticenţă această construcţie, considerând-o inestetică. Astăzi însă este considerat drept simbolul oraşului şi una dintre cele mai frapante piese de artă arhitecturală din lume.

Poza 2

2. Atomul din Bruxelles(poza 3): binecunoscutul Atom din Bruxelles a fost construit cu prilejul Expo 58. Initial s-a dorit construirea unui Turn Eiffel cu varful in jos, dar s-a considerat ca era mai reprezentativ pentru acea perioada atomul. In prezent se poate urca in Atom si se poate vedea orasul de sus si mai ales parcul miniEurope , oraselul aflandu-se  la 300 m de baza lui.

poza 3

Poza 3

3. Cartierul Nou din Lisabona: desi regula generala a Expozitiei Mondiale este ca dupa expozitie sa se darame totul, nici aici nu s-a respectat: au ramas aproape pavilioane intregi in picioare, telegondole, un turn de observatie cu o inaltime de 120m… iar pe langa s-au construit centre de conferinta, hoteluri, restaurante si multe magazine. Expozitia de la Lisabona s-a organizat cu scopul de a sarbatori implinirea a 500 de ani de la prima debarcare a lui Vasco da Gama in India, in 1498.

Pentru expozitie s-au creat si noi linii de metrou, un nou pod care in momentul de fata este cel mai  lung din Europa, podul Vasco da Gama(poza4). Tema expozitiei a fost apa: oceane, conostintelor despre mari si oceane, viitorul apei, oceanofili.

Ce este interesant si trebuie subliniat este faptul ca Romania a realizat un pavilion in care era promovata Delta Dunarii. Au fost amenajate lacuri artificiale si insule care sa semene cu delta si bratele ei. Acest pavilion este unul dintre putinele care inca este in picioare in Lisabona.

Poza 3

Poza 4

Dupa aceasta „scurta” introducere as vrea sa va povestesc mai multe despre Aichi Expo `05, in traducere Expozitia Mondiala de la Aichi, Japonia 2005, expozitie a carei mascote oficiale au fost KICCORO & MORIZO, cei ce dau si numele articolului nostru. Dar toate acestea in partea a 2-a a articolului.

Maine, in partea a doua a articolului, voi incerca de asemenea sa descriu cele mai frumoase pavilioane, must see-urile acestei expozitii si succesul pe care l-a avut pavilionul Romaniei.

Astept sa reveniti!

Cu mult drag,

Mada

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: