Posted by: europuzzle | March 29, 2010

Lumea povestilor – partea I ” Minunata calatorie a lui Nils Holgersson”

Articol scris de Lavinia


„Minunata calatorie a lui Nils Holgersson” de Selma Lagerlof reflecta o ingenioasa imbinare a  legendelor si povestilor din folclorul diferitelor regiuni suedeze.  Ea surprinde drumul de maturizare a unui tanar baiat ale cărui “placeri ieftine erau sa manance si sa doarma, si dupa astea ii placea cel mai mult să facă pozne”  – printre care sa ranească animalele din ogradă.

Un aspect interesant de abordat ar fi modul in care se vad lucrurile din exterior si din interior. Nils percepea lumea animalelor initial ca pe ceva inferior, manifestand o atitudine respingatoare si chiar violenta fata de aceasta. Totusi, in momentul in care baiatul a fost integrat lumii respective si nu a mai perceput o divizare intre el si regnul animal, atunci a intervenit firesc  ideea de apartenenta si integrare.Privind din exterior nu putem intelege experientele celorlalti. Uneori omitem sa ne punem in locul celor pe care ii criticam sau de care ne batem joc. Astfel, viata are un mod foarte interesant de a ne pune fata in fata cu probleme de acelasi gen. Uneori se intampla sa ii intelegem pe ceilalti fara sa fi trecut efectiv prin experientele lor, prin empatie, ceea ce ne scuteste de o serie intreaga de suferinte si dureri, insa cum putem ajunge acolo?

Cum ar fi potrivit sa abordam experientele noastre personale pentru a putea intelege si accepta la un nivel profund situatiile prin care trec persoanele din jurul nostru? Oare am putea sa ne raportam la lumea exterioara fara a ne percepe ca diviziuni? Am putea oare sa ducem conceptul de “unitate in diversitate” pana in punctul in care sa nu mai contina nicio divizare efectiva?

Advertisements

Responses

  1. Mi-a placut articolul foarte mult! Bine punctat. Cat despre alegerea povestii lui Nils ca mod de expunere a ideii, a fost foarte inspirata. Bravo!

  2. Nils derbedeu’ 🙂


Categories

%d bloggers like this: