Posted by: europuzzle | March 28, 2010

Vin, voie buna si pestisorii de aur

Articol scris de  Fanica


Cu siguranta toata lumea a auzit de sushi. Si tot cu siguranta majoritatea ati strambat putin din nas la ideea de peste crud.Acum hai sa fim seriosi, la noi totul trebuie sa fie bine facut, eventual la cuptor, friptura cu sosulet si o muratura alaturi daca se poate, ca doar nu suntem salbatici sa mancam crud (cam asta-i mentalitatea).

Si daca vi se parea ca japonezii-s ciudati, probabil n-ati stiut ca niste confrati europeni au reusit sa duca nebunia un pas mai departe.Si daca cineva a luat deja optiunea cu pestele crud, “ce poti face mai rau de atat?” ar zice omul comun.Pai mai simplu de atat e sa-l iei direct din baltoaca si sa-l mananci viu.

Da, nu-i greseala de tastare, am zis viu.Cine ar putea face asta, cine-i intrece chiar si pe japonezii, si for crying out loud de ce?

Pai la mijlocul povestii ar fi belgienii. In aceasta particica a lumii, intr-un orasel cu un nume ce nu te intampina sa-l citesti(Geraardsbergen) are loc in fiecare an in februarie festivalul Krakelingen. Festivalul isi ia numele de la un covrig (…) si comemoreaza initial un asediu  asupra cetatii medievale, in care oamenii au aruncat cu paine in atacatori pentru a le demonstra ca au suficiente provizii.

De unde si pana unde povestea cu pestele insa.Pai,inainte sa-si imagineze cineva ca oamenii inghit vreo ditai stiuca sau ceva asemanator, trebuie mentionat ca e vorba de un pestisor (cunoscut drept grondeling) de aproximativ un inch (vreo 2 cm jumate) care inoata fericit intr-un pocal de vin rosu. De mentionat, daca nu e inghitit repede, il poti simti putin cum se zbate in gura.

Se crede ca obiceiul a derivat dintr-o credinta straveche ca inghitirea creaturilor vii revigoreaza corpul pentru venirea primaverii. Nu stiu de voi dar, pe mine chestia asta ma duce cu gandul la inghitit muste.

Festivalul este deschis oricui sa participe, desi in ultimii ani organizatorii au probleme cu reprezentati ai diverselor campanii de protectia animalelor.Acestia protesteaza ca pestii sufera o moarte ingrozitoare (LOL) si spera ca in viitor sa desfiinteze traditia iar pestiii sa fie inlocuiti cu martipan (din nou LOL).

Acestea fiind spuse, daca sunteti prin belgia in februarie, cu mare chef de senzatii tari, nu uitati sa dati prin oraselul cu nume ciudatel, si sa participati la aceasta activitate de revigorare a corpului.

Daca nu aveti posibilitatea sa ajungeti, probabil ca ocazionala musca va avea acelasi efect.O primavara superba!

Advertisements

Categories

%d bloggers like this: