Posted by: europuzzle | March 27, 2010

DRUMUL TROLILOR

Articol scris de Mada


Incepand de astazi inauguram o noua rubrica pe blogul nostru in care va voi scrie mini cronici de vacanta. Astept intrebarile si comentariile voastre.

Posturi la aceasta categorie vor fi afisate in fiecare sambata asa ca fiti pe faza.

Va pup!


Norvegia, dupa cum cred ca ati auzit sau vazut, este tara cascadelor si a …. Trolilor. Norvegienii sunt indragostiti de un basm sau  mai bine spus de mitologia vikinga pe baza careia s-a creat un basm.

Atunci cand privesti cerul senin de vara cel mai adesea te gandesti care dintre acele multe stele de pe cer o fi Steaua Polara si cum o fi acolo sus in nord unde citesti in carti ca noaptea ajunge sa fie zi sau acolo sus unde se vede acel minunat joc de lumini intitulat aurora boreala.

Dar acolo in nord, unde sunt toate aceste minunatii ale lumii se intalnesc si povesti infricosatoare, lasate mostenire de catre poparele stravechi : vikingii.

Sa fii nordic inseamna sa visezi, sa crezi ca totul este posibil si sa demonstrezi acel posibil. Asa au ajuns norvegienii sa arate ca se poate merge cu o ambarcatiune rudimentara de paie din Chile pana in Insula Pastelui, cu barcuta Kon Tiki; asa au ajuns ei sa fie primii exploratori ai Polului Nord cu spargatorul de gheata Fram, si tot asa au ajuns primii locuitori ai tinuturilor, in jurul anului 1000,  sa descopere… America!

Oslo, orasul unde sunt muzee care sa spuna toate aceste povesti, este si mai cunoscut de fapt pentru vestita Ceremonie de decernare a Premiilor NOBEL pentru PACE. Stiti de ce tocmai la Oslo ?  Suedezii pentru a marca pacea dintre cele doua tari (Suedia si Norvegia) le-a oferit  norvegienilor  onoarea de a organiza in fiecare an ceremonia de decernare a premiului pentru pace  in primaria din Oslo.

Plecand din Oslo spre nord in cautarea luminilor nordice, trecem pe langa zeci de cascade, una mai spectaculoasa ca alta, mergem cu feryboat-ul ca sa ajungem pe partea cealalta a fiordului, si mai mergem pana ajungem la spectaculosul Geirangerfijorden(monument UNESCO).

Pentru a ajunge in Tara Trolilor trecem prin Valea Romsdal, printre numeroase atractii ca Sognefiord(cel mai mare fiord din lume, avand o lungime de 204 km), Innvikfiord, Nordfiord, Trollstigen, Dalsnibba, Geirangerfiord, si Trolltindane.

De la Geiranger incepe Drumul de aur (Golden Route): Drumul Vulturilor (sau Orneveien, de la Geiranger la Eidsdal), Drumul Trolilor (sau Trollstigen, de la Eidsdal la Andalsnes) si Valea Romsdal (de la Andalsnes la Dombas).

Trollstigen, cum este numit in norvegiana, ofera o priveliste spectaculoasa asupra muntilor Reginei, Regelui si Episcopului. (foto. 1,2)

foto1


foto 2

Acest drum este in top 10 cele mai periculoase drumuri din lume.

Legenda trolilor este mai vie aici ca in intreaga Norvegie. Se pot admira statui in marime ,,naturala” a creaturilor dar si miniaturi. Pe marginiea intregului drum sunt sute de mini statui ale trolilor, unele, spun legendele, sunt troli pietrificati, iar altele sunt pur si simplu facute din pietricele de catre turistii ce trec pe acest drum.  Crearea unui trol aici are o amploare aproape la fel de mare cum o are aruncarea unui banut intr-o fantana secata (si nu uitati de dorinta) la noi.

Dar ce sunt trolii?

Trolii sunt creaturi din mitologia norvegiana care au disparut din cauza sensibilitatii acestora fata de soare. Legenda spune ca acestia nu aveau voie sa apara ziua din cauza ca soarele ii impietrea si trebuiau sa se ascunda in pesteri, dar din prostie acestia toti au iesit si astfel s-a ajuns la dispritia lor.

Trolul este o fiinţă asemanatoare unui urias, dar putiiin mai  mica, despre care se spune ca  vânează oameni, noaptea. Trolii  sunt descrisi ca nişte fiinţe cu o inteligentă redusă.

In Scandinavia sunt multe locuri denumite dupa acestia, cum ar fi: orasul suedez  Trollhättan (boneta trolului) , legendarul munte  Trollkyrka (biserica trolului). In Norvegia cele mai faimoase sunt:  Trollfjorden, Trollheimen, Trollhetta, Trollstigen, Trolltindan and Trollveggen.

Inainte de a incepe Drumul Trolilor, se face popas la un local cu suveniruri, restaurante etc unde exista o statuie in marime naturala a unui trol, statuie ce reprezinta maxim de interes pentru turisti. (frumos prietenul meu nu ?  foto.3 )

foto 3

In concluzie, daca mergeti in Norvegia nu ratati acest drum, este riscant, spectaculos, traversat de o cascada- a trolilor bineinteles, impanzit de creaturi mistice, si mergand pe legenda locului, poate va intalniti cu vreun trol in drum vreodata , cine stie?!

Acum, ca pentru final, ati auzit vreodata de expresia romaneasca ,,arati ca o troala”?

Advertisements

Responses

  1. Genial finalul de post:)))

  2. Articolul asta e pt mine, nu??? /:)

  3. A,nu lav, de ce spui asta? =))

  4. mai din greseala :))
    eu ma gandeam la Transfagarasan si mi-am amintit de acest drum care ii seamana ft tare

  5. Am stat 2 luni anul acesta in zona Geiranger si e intr- adevar extraordinar. Nu cred ca voi mai ajunge vreodata exact unde am fost eu, dar nici nu voi uita niciodata vacanta de anul asta. Dar sa stiti… trolii nu sunt asa de mari, cum spune autoarea articolului. Sunt cam jumatate din dimensiunea unui adult. Nu, nu am vazut eu cu ochii mei:). Dar stiu sigur ca aceasta este marimea naturala a unui trol…daca putem spune asa, avand in vedere ca ei de fapt nu exista. 🙂

  6. uita ti va la acest film : The.Troll.Hunter.2010


Categories

%d bloggers like this: